Każdy z nas doskonale wie, że owocowe soki są bardzo zdrowe. Lecz to, co czasami można znaleźć w sklepach nie zawsze nazwać można sokami. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwas cytrynowy czy niekiedy i konserwanty i barwniki – w wielu kartonach i butelkach jest ich znacznie więcej niż naturalnych owoców. Takich produktów zdecydowanie należy unikać, bowiem dadzą one niewiele zdrowotnych korzyści, a w większej ilości wręcz mogą szkodzić.
Na pewno znacznie lepiej kupować soki wytworzone tylko z koncentratu, a najzdrowsze i najlepsze są wytłaczane na zimno. Te od niedawna zaczęły się pojawiać w sprzedaży, i od razu zyskały ogromną popularność, gdyż posiadają liczne zalety. Po pierwsze robione są wyłącznie ze składników naturalnych, bez żadnych dodatków i polepszaczy. Dzięki temu zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, ale też cennego błonnika. To również jest efektem używanej do ich wytworzenia technologii. Takie soki tłoczy się bowiem w prasach, co pozwala uniknąć niszczącej składniki odżywcze obróbki termicznej.
Jeśli taki produkt ma być ważny kilka miesięcy, to producent syropów eko może dodatkowo poddać go procesowi pasteryzacji.
Pasteryzacja ta nie trwa długo, co niszczy skutecznie drobnoustroje, równocześnie zostawiają zawartość w nienaruszonym stanie. Tłoczone soki niejednokrotnie są rozlewane do foliowych worków wyposażonych w kraniki. Dzięki temu nalewanie ich jest niezwykle praktyczne i wygodne, a jednocześnie kranik daje to, że do wnętrza nie przedostaje się powietrze mogące spowodować zepsucie.